Hoofdpijn/ spanningsklachten

Hoofdpijn- en spanningsklachten

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn en vaak gaan deze klachten (vooraf) gepaard met een gespannen gevoel in nek en schouders. Soms kan hoofdpijn het dagelijks functioneren sterk negatief beïnvloeden. De hoofdpijn blijft terugkomen of krijgt zelfs een chronisch karakter.

Kenmerkend voor (spier)spanningshoofdpijn is een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd of het gevoel van een strakke band om of helm op het hoofd, dat zowel aan één als aan beide zijden voor kan komen. Hoofdpijn kan ook naar voren komen bij spanningsklachten.
Spanningsklachten kunnen worden veroorzaakt door stress. Deze spanningsklachten kunnen lichamelijke klachten geven zoals, moeheid, duizeligheid, hoofdpijn, rugklachten en maagklachten. Ook kan het psychische klachten geven, zoals nervositeit, gedeprimeerdheid en slaapproblemen. Spanningsklachten kan je onderverdelen in overspanning, burn-out en psychiatrische stoornissen.

De oefentherapeut begeleidt je om het verschil te laten ervaren tussen (spier)spanning en ontspanning. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende oefeningen mogelijk: oefeningen voor de doorbloeding en ontspanning. Omdat stress een negatieve invloed heeft op de hoofdpijn, word je bijvoorbeeld geleerd hoe je op lichaamssignalen kan reageren en hoe je het beste met stress kunt omgaan. Ook het aanleren van een gunstig adempatroon is hierbij van belang. Houding word doorgenomen. Het accent ligt hierbij op de stand van schouders en hoofd en de strekking van wervelkolom en nek. Er worden spierversterkende oefeningen gedaan: de spieren die zorgen voor de gunstige houding moeten versterkt worden, zodat de overbelaste spieren meer kunnen ontspannen.