coach in bewegen Praktijkgegevens:
De Egelantier
Egelantierstraat 194 G
1214 EH Hilversum
Tel: 035-6215285
Voor wie is oefentherapie Mensendieck bestemd?

Oefentherapie Mensendieck richt zich op alle leeftijden: Kinderen, Tieners, Volwassenen en Ouderen

Kinderen en tieners

Tijdens de groeiperiode verandert er veel in het leven van de kinderen. Hun lichaam verandert, hun bewegingspatroon verandert. In het algemeen zitten ze veel achter de computer en televisie in minder gunstige houdingen. Onder een houdingsafwijking wordt verstaan: Een versterkte holle onderrug (lordose), een versterkte bolle bovenrug (kyfose) of een scheve rug (scoliose). Door een snelle groei en ongunstig houdings- en bewegingspatroon kan de holling/bolling of zijwaartse kromming versterkt worden. Dit kan klachten en/of scheefgroei tot gevolg hebben. Samenvattend: Door weinig beweging en verkeerd spiergebruik is er kans op het ontstaan van een houdingsafwijking. Oefentherapie Mensendieck helpt dit voorkomen. Dit geldt ook voor: Groeistoornissen of motorische stoornissen, zoals een slechte houding, afwijkend looppatroon, een afwijkende motoriek of aandoeningen van de wervelkolom. Pijnklachten in rug, hoofdpijn, voetklachten ten gevolg van een ongunstige houding.

Extra informatie voor kinderen en tieners:

folder kinderen [pdf]
flyer scoliose [pdf]

  Volwassenen

Bij volwassenen is vaak sprake van pijnklachten tijdens of na werkzaamheden in een ongunstige houding of bewegingsgerelateerd. Spanningsklachten als stress of hyperventilatie zijn oefentherapeutisch beïnvloedbaar middels ontspanningsoefeningen en reguleren ademhaling. Ook kunnen lichamelijke klachten ontstaan door bepaalde afwijkingen/aandoeningen aan het bewegingsapparaat. De therapie is gericht op het verminderen van klachten, op te heffen of ermee om te gaan.

Extra informatie voor volwassenen:

 

Ouderen

De oefentherapie Mensendieck leent zich door haar totale benadering en individuele karakter uitstekend voor het begeleiden van de ouder wordende mens bij het gezond en verantwoord blijven bewegen tijdens de activiteiten van het dagelijkse leven en leert de patiënt ermee om te gaan en om zo lang mogelijk optimaal te functioneren. Dit al dan niet in combinatie met een lichamelijke aandoening/afwijking (Bijvoorbeeld: osteoporose, reuma, artrose, scoliose, M. Parkinson).
Ook coördinatie en balans kan goed geoefend worden ter preventie van vallen. Daarbij kan verantwoord gebruik van loophulpmiddelen, stok of rollator ook oefentherapeutisch begeleid worden.

Extra informatie voor ouderen:

55+ folder [pdf]
flyer ouderen [pdf]
maatregelen vallen [pdf]
veilig de stoep op met een rollator [pdf]
veilig opstaan met rollator [pdf]
veilig rollator gebruik [pdf]